90/ Popimea ruso-râso-filă trădătoare

 • PRELUARE / octombrie 2017

  http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/diverse-sport/26087-cum-pedepsete-mitropolia-moldovei-preoii-care-trec-la-mitropolia-basarabiei.html

  Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove este bănuită că ar persecuta preoții care trec sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei. La începutul lunii septembrie, preotul Florin Marin, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului" din satul Dereneu, a fost eliberat din funcție de către Episcopia de Ungheni și Nisporeni. Conducerea Episcopiei îl acuză pe părintele Florin Marin de furt, estorcare de bani și manipularea enoriașilor. Preotul însă se declară nevinovat și spune că toate acuzațiile au survenit după ce a luat decizia de a părăsi Mitropolia Moldovei și a trece sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei, scrie Doina Stimpovschii pe www.moldNova, preluat de Romanian Global News.

  Episcopia de Unghei și Nisporeni care aparține Bisericii Ortodoxe din Moldova, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, a anunțat, la sfârșitul lunii septembrie, că preotul Florin Marin, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului" din satul Dereneu, raionul Călărași, a fost oprit de a sluji cele sfinte și eliberat din funcție. Într-un comunicat de presă al Episcopiei se menționează că decizia a fost luată după ce mai mulți enoriași din localitate s-ar fi plâns de comportamentul preotului. Parohul a fost acuzat de furt din biserică, estorcare de bani în sume extrem de mari de la credincioși și de „influențarea mai multor persoane la divorț, neîncredere între soți, scrierea bunurilor imobile pe el".

  „Au început insinuările"

  În urma Judecății Eparhiale a Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, preotul Florin Marin a fost oprit „de a săvârşi cele sfinte pentru purtare neadecvată cu credincioși și neîndreptare începând cu data de 18 septembrie 2017", se menționează în comunicatul de presă al Episcopiei.

  Preotul Florin Marin povestește că acuzațiile la adresa sa au apărut după ce și-a exprimat intenția de a părăsi Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și a trece la Mitropolia Basarabiei. „În luna august am aderat la Mitropolia Basarabiei, iar în luna septembrie am fost oprit din săvârșirea celor Sfinte. În loc să anunțe că părintele Marin s-a mutat la mitropolia Basarabiei, au început insinuările, așa face Biserica Ortodoxă din Moldova. Tot ce s-a scris este o minciună", afirmă părintele.

  Acesta mărturisește că a luat decizia de a părăsi Mitropolia Moldovei din cauza banilor. „Eu am plecat pentru că ni se cereau bani și bani în fiecare zi. Am plecat pentru că nu mai puteam cere bani de la credincioși. Un copil nu pleacă de bine de la un părinte. I-am slujit 26 de ani și am văzut foarte multe neajunsuri și păcate strigătoare la cer pe care nu le voi spune niciodată, pentru că am 7 ani de acasă. În Mitropolia Basarabiei nu se cere bani de la nimeni. De când am trecut în subordinea acestei mitropolii am scos taxele de la cununii, botezuri, pentru că noi nu slujim banilor, ci lui Dumnezeu", mai spune preotul Florin Marin.

  „Oprirea lor este egală cu zero"

  Episcopul de Ungheni și Nisporeni este Preasfințitul Petru, învestit în funcție în anul 2006. „Oprirea domnului Petru Musteață este nulă, este ca o picătură de ploaie într-un iaz. Pentru mine nu este episcop, este un domn. Totuși, un domn", spune preotul Florin Marin.

  O dată cu trecerea preotului în rândul clericilor Mitropoliei Basarabiei, și parohia „Adormirea Maicii Domnului" din satul Dereneu a trecut în subordinea acestei mitropolii. Acest pas a fost descris de către Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, drept „o dovadă de mult curaj".

  Astfel, părintele Florin Marin continuă să țină slujbe în biserica în care a muncit timp de 26 de ani. „Slujesc acolo unde am slujit timp de 26 de ani. Acum, localnicii sunt ca vinul care fierbe, dar se vor liniști. Domnul Petru a găsit oameni care să umble din casă în casă și să le spună sătenilor că i-am trădat și că biserica noastră este spurcată, dar sătenii mă cunosc, pentru că slujesc aici de un sfert de secol", menționează părintele Florin Marin.

  Oamenii legii s-au autosesizat după ce în presă au ajuns infomațiile despre presupusele nelegiuiri comise de preot. „Cred că este un lucru foarte bun pentru mine că poliția s-au autosesizat și se fac cercetări. După ce vor finaliza investigațiile, vom veni cu o dezmințire publică a celor relatate de Episcopia de Ungheni și Nisporeni cu care nu mai am nimic de-a face", punctează părintele Marin.

  O penalizare publică pentru a-i intimida pe ceilalți preoți

  Astfel de intimidări și persecuții reprezintă metode clasice la care Mitropolia Moldovei recurge de fiecare dată când cineva părăsește jurisdicția moscovită și aderă la Mitropolia Basarabiei, crede Vlad Cubreacov, reprezentant mandatat al Mitropoliei Basarabiei la CEDO și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

  Cazul preotului Florin Marin nu este unic, subliniază acesta, și nici măcar nu el reprezintă ținta principală a acuzațiilor aduse de către Mitropolia Moldovei. „Ținta reală sunt ceilalți preoți de a căror revenire la Mitropolia Basarabiei se teme administrația acestei structuri rusești. Fără ca să cunosc multe detalii despre această poveste îmi dau seama că este un reflex tipic și o teamă ca el să nu servească drept exemplu pentru alte comunități și alți preoți care ar îndrăzni să se gândească la revenirea la Mitropolia Basarabiei. Este un fel de penalizare publică și exemplară cu scop de intimidare a celorlalți", explică Vlad Cubreacov.

  „Reacțiile sunt excesive, mai ales că Legea cultelor permite oricărui creștin, inclusiv preoților, ierarhilor să-și schimbe convingerile religioase și jurisdicția. Legea spune expres că se poate trece liber de la o mitropolie la alta. Acesta este un drept garantat", mai punctează Vlad Cubreacov.

  ---------------------------------------------

  Bătălia Mitropoliilor, la CEDO

  În anul 1998, Mitropolia Basarabiei și 12 cetățeni ai Republicii Moldova au depus o cerere împotriva țării la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în care acuză statul de încălcarea libertăților fundamentale. Reclamanţii au făcut referire la un anumit număr de incidente în timpul cărora membrii clerului sau adepţii Mitropoliei Basarabiei au fost intimidaţi sau împiedicaţi să-şi manifeste convingerile.

  În anul 1996, de exemplu, persoane necunoscute au aruncat o grenadă în casa Mitropolitului Basarabiei, cauzând daune materiale. În alte cazuri, adepții Mitropoliei Moldovei vandalizau bisericile subordonate Mitropoliei Basarabiei.

  În cele din urmă, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat dreptate Mitropoliei Basarabiei, iar Republica Moldova a fost obligată să plătească reclamanților un prejudiciu moral de 20.000 de euro.

   

  Video: Părintele român patriot Mihăiță Jar, starețul mănăstirii Bănceni de lângă or. Herța,
  la 20 de km sud de Cernăuți și 7 km nord de frontiera stalinistă cu România din Nordul Bucovinei ocupate

   
  N.B. Asasinate la comandă
  http://moldemi.com/group/blogs/92/6/3-asasinate-la-comanda-i
   
  a/ - episcopul Doremidont – omorât la 45 de ani / 1961 -2006 /, mare patriot român est-moldovean de la mănăstirea Noul-Neamț de la Nistru mai la sud de Cetatea Tighina, oponent contra rusificării bisericii promovate de putiniștii Vladimir și unul Markel, »accident» înscenat la comanda teroriștilor anti-români și anti-unioniști neo-comuniști.
   
  b/– In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu, în 2011 ?),
  cu aceeaşi apartenenţă bisericească,
  cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia,
  s-a mers mult mai departe. Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară
  pe o bancă din parcul central din Ismail de la Dunăre.
  Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare»,
  deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită.
  Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe
  al R. Moldova, nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat.
   

  c/ - plus cei câţiva monahi tineri de la mănăstirile Căpriana, Ţâpova, etc.
  omorâti de capii bisericii rusofile teroriste şi vasale Kremliniste
  pentru vederile lor pro-româneşti /suntem in căutarea numelor lor/.

  d/- Ianuarie 2012: Popimea kremlinistă apăra mafioții-
  - Un est-moldovean, Ion Corcodel /28 de ani la acea dată/, a violat o turistă, Domnica Novac /20 de ani/
  la o pensiune de la Cetatea Râșnov de lângă Brașov, /sosiți cu un grup de ortodocși de rit vechi la Crăciunul rusesc/
  apoi, beat, a aruncat-o de la etaj. Un anume Eustasie, părintele-secretar al mănăstirii Ţipova/Rezina trimite o scrisoare
  la Tribunalul din Brașov în care îl apără energic pe criminal.
  E același Ion Corcodel, membru al unei grupări criminale, implicat în trafic de droguri, arestat dar apoi eliberat de poliție în legătură cu asasinarea lui Alecu Veretcu de lângă Orhei în 2016.

  - Septembrie 2017: Irina Cacealova, o tânără mamă /31 de ani/ cu 2 copii din Ialoveni este găsită fără suflare lângă Cascada Moartă, ea venise în pelerinaj la mănăstirea Țipova iar apoi dispăruse misterios. Făcea parte dintr-un grup de turiști de 18 persoane reuniți pe Internet/ /soțul Igor Cacealov/.

  http://www.timpul.md/articol/moldoveanul-acuzat-ca-a-violat-o-tanara-la-o-pensiune-din-ranov-eliberat-din-arest--victima-nu-si-aminteste-nimic-30911.html

  https://ro.sputnik.md/moldova/20170913/14520212/tapova-tanara-moarta-disparuta-cascada-moarta.html
  https://www.youtube.com/watch?v=SYHWQP6t_VI

  https://ro.sputnik.md/moldova/20170913/14520212/tapova-tanara-moarta-disparuta-cascada-moarta.html

5 comentarii
 • =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina=
  =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina= Problema denumirii țiganilor-
  http://basarabialiterara.com.md/?p=27639
  7 noiembrie 2017
 • =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina=
  =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina= http://unimedia.info/stiri/patania-dureroasa-a-unui-moldovean-in-polonia--a-fost-batut-si-jefuit-de-doi-colegi-de-pahar-din-ucraina-142825.html
  14 noiembrie 2017
 • =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina=
  =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina= https://www.timpul.md/articol/scandal-de-proporii----preoii-care-slujesc-biserica-ortodoxa-romana-sunt-intimidai-de-mitropolia-moldovei-i-patriarhia-rusa-127986.html
  5 martie
 • =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina=
  =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina= http://unimedia.info/stiri/foto-primarita-din-satul-dereneu--amenintata-cu-moartea-un-glonte-in-cap-si-aruncata-in-fantana-149395.html?utm_source=trending_widget&utm_medium=trending_widget&utm_campaign=trending_widget
  7 martie