86/ Drumeții /IX: "El Camino Portugués" / iunie 2017

 • Un pelerinaj celtic vechi de peste 3 mii de ani /segmentul Porto-Santiago de Compostela /250 km pe jos în 10 zile 
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  http://moldemi.com/group/blogs/98/117/79-ars-poetica-mystica-en-francais-ii

  http://moldemi.com/group/blogs/98/145/87-el-camino-de-compostela-english

   

  El Camino de Santiago de Compostela:  "THE WAY TO BE" / pe Calea Soarelui, cea a Luminii

   motto: "Solvitur Ambulando" / 23 mai - 8 iunie 2017
  /se rezolvă prin mers/ it is solved by walking/ Sf. Augustin (354-430)

   

  Sigur, știam de acest pelerinaj pe Camino de Santiago de Compostela de mai mult timp.
  Ceva îndepărtat, exotic, misterios, tainic pentru cei aleși.
  Dar abia după ce am citit cărțile brazilianului Paolo Coelho/ n. 1947/, "Pelerinul" sau "Jurnalul unui Mag" /1987/
  și "Alchimistul" /1988/ acum vreo 10 ani, am luat decizia că într-o bună zi voi merge și eu pe Acea Cale. Mai văzusem și filmul american "The Way" cu Martin Sheen /2010/ se pare că și el inspirat din un alt film german /istoria unui tată medic cam prea ocupat care va porni pe urmele fiului său decedat în munți pe Camino de Compostela/.
  Și acest timp a sosit acum în 2017. Am consacrat concediul meu de 2 săptămâni acestui proiect unic cu o încărcătură energetică specială de sub constelația Carul Mare.  Am făcut un segment de 250 de km în 10 zile pe jos. Drumul clasic e cel Francez- "Camino Francés", circa 800 de km -în vreo 4 săptămâni. Însă trebuie să ai timp și posibilități pentru asta. Unii pelerini divizează Calea în mai multe etape și în fiecare an
  fac o porțiune de drum. Ceea ce am făcut și eu acum. Sper ca în anii următori să fac și alte segmente de pe diferite Camino și să ajung eventual la suma totală de 1000 de km. Sper. Acum am optat pentru viarianta "Camino Portugués", începând cu orașul Porto din Nordul Portugaliei, deci am făcut 5 zile în Portugalia și alte 5 zile prin Galicia/ Spania. De obicei plecam pe la 6.30 dimineața și ajungeam la următorul punct de pe hartă pe la 2-3 după amiază, luam dușul, mă alungeam nițel în pat pentru a mă odihni, apoi mă gândeam la cină. Camino este o tradiție de secole în acele regiuni, populația locală în general este binevoitoare iar infrasructura e bine gândită. După fiecare 10-15 km ai niște mici hanuri municipale- "albergue" în spaniolă cu dormitoare cu paturi suprapuse, doar pt. pelerini, căte -10-20-30 de persoane în dormitor. Un clujean a scris că sunt condiții de penitență și pocăință. Prețul este modic -5-6 euro pentru un pat. Mai sunt și alte hanuri private sau hotele ceva mai scumpe, la alegere. Ai și o bucătărie echipată, îți poți pregăti ceva de mâncare, sau poți merge la un "supermercado" să cumperi ceva. Zilnic făceam aproximativ câte 25 de km, dar într-o zi cu ploaie, unica zi de altfel, am făcut 42 de km / un miracol ?/.Am rămăs mirat, căci a plouat și burezat cam toată ziua, dar nu am rămas prea ud.  Aveam un poncho în care nu prea aveam mare ncredere și o mică umbrelă. Natura în aceste regiuni este frumoasă, verde peste tot - mulți copaci, păduri, coline, câmpuri agricole, niște munți nu prea înalți. Temperaturi clemente datorită apropierii Oceanului. Un lucru curios, între orășelele nord-portugheze Ponte de Lima și Rubiaes există un mic râușor de munte cu numele de "LaBruja", în traducere "Vrăjitoarea", iar cota cea mai înaltă a muntelui de trecut are același nume. La coborâre, de cealaltă parte, am auzit hămăituri "ciudate" de câini, apoi a apărut și stăpânul lor și el destul de "bizar". Nu știu de ce dar în acest context îmi amintesc și de alte două tinere "domnițe" din Letonia și ele stranii, distante, reci și neprietenoase /ceva rar de altfel pe drumurile Camino/. Pe de altă parte, tot pe parcurs am contactat cu un cuplu tot din Letonia, Imant și Ilse, joviali, comunicativi, bine dispuși. Deci, contrariul ! Asta e, Grădina Domnului !

  Este important să alegi bine încălțămintea, ceea am făcut din timp, dar oricum, chiar în prima zi seara,
  am constatat că aveam deja prima umflătură-bătătură la talpa stângă, eram îngrijorat
  căci aceasta și eventual altele puneau în pericol tot proiectul meu.
  Mă aflam în hanul portughez San Perdo de Rates, gestionat de voluntari.
  Cristina /Un Înger !/, o benevolă inimoasă s-a oferit să-mi trateze umflătura cu un zâmbet angelic
  și mi-a spus cu fermitate că voi ajunge la capătul Drumului, să nu-mi fac griji.
  Ceea ce și s-a întâmplat ulterior. Mi-a mai dat și câteva tampoane de rezervă. În zilele următoare mi-au mai apărut
  vreo 5 umflături la ambele picioare și fiecare pas pe care îl făceam era dureros. Dar perseveram. Niciodată nu am avut gândul de a renunța.
  În Portugalia, drumurile de țară, chiar și cele de pe plantații erau pavate, în stilul celor vechi romane, cum ar fi "Via XIX".
  Erau frumoase, dar nu de mers pe jos pentru pelerini. Cu umflăturile mele multiple orice pas mă înghimpa dureros 
  și auzeam doar țăcănitul pașilor mei. Lucrurile se vor schimba în Galicia, unde drumurile sau potecile de țară
  sunt mai simple, nisipoase sau din pietriș, deci mult mai ușor de mers.

  Fiind deja în Spania, în orășelul Redondela, eram totalmente extenuat, în ziua a 5-cea am intrat într-un magazin de încălțăminte
  și l-am rugat pe un vânzător - Domnul Benito - să mă ajute, în numele lui Dumnezeu.
  Mi-a propus niște sandale solide de vară, le-am luat și viața mea s-a schimbat radical a doua zi. Mulțumirile mele ! În alt orășel Caldas de Reis, recepționistul ne-a indicat minuțios cum să mergem la un mic bazin cu ape calde termale, pentru a ne îngriji picioarele. Ceea ce am și făcut. A doua zi am simțit miracolul - bătăturile erau mult mai ușor de suportat !

  La Santiago de Compostela am dormit la hanul Seminario Menor de pe o colină la circa 15 min pe jos de la Catedrală,
  13 euro pentru un pat în dormitor sau 17 euro pentru o mică cameră-chilie cu baie și WC în cordior. O vedere spectaculoasă a apusului de soare.
  Așa că pentru câteva zile aproape că devenisem și eu un călugăr din vechile timpuri apuse.

  Când am ajuns la Santiago, era duminică pe la amiază. Pe Marea Piață din spatele Catedralei era o manifestare populară cu muzică rock și cu mare zgomot și gălăgie, în timp ce în Cadetrală se oficia un serviciu special în cinstea centenarului apariției Sfintei Maria de la Fatima.
  Iar eu cu sacul meu în spate, gânditor și contemplativ veneam dintr-o altă lume - rurală, simplă, tăcută,
  cea a pelerinilor din toate timpurile. Nu făceam parte din această mulțime modernă. Nu era lumea mea.
  M-am retras tăcut, ca să revin luni pentru a obține certificatul de pelerin, după circa o oră de așteptare la coadă.

  Din păcate, există și o fațetă întunecată a lucrurilor. În anul 2016 au murit peste 15 pelerini pe toate Drumurile Camino, din diverse motive - atacuri de inimă, accidente pe marginea șoselei, înecuri în ocean la Finisterre, etc.
  Unele pelerine au semnalat că au fost hărțuite sexual de localnici, iar altele chiar au fost violate. Și mai grav, în aprilie 2015, o pelerină de origine vietnameză din SUA, Denise Thiem de 38 de ani, a fost omorâtă bestial de un bărbat lângă orășelul Astorga din regiunea orașului Leon, care a schimbat direcția săgeților galbene spre casa lui. Un alt pelerin flamand belgian de 41 de ani Jeroen Schelstraete, în septembrie 2016 a fost călcat înițial cu mașina apoi aruncat deja mort într-un coș de reciclare organică. Anterior el a fusese jefuit de 3 indivizi, apoi a ajuns la poliție, căci se pare că identificase un jefuitor, iar după câteva ore a dispărut- tot în acea zonă a orașelului Astorga. Poliția nu a găsit criminalii.

  Alte imagini care îmi persistă în memorie din acest pelerinaj ?
  - Un domn Fernand din Aix-en-Provence /Franța, cu alura lui înaltă mistică medievală - "Un Caminante Mistico";
  - Japoneza Takae, ca o martiră: cu doi saci pe umeri - unul în spate, altul în față,
  mergând când în fața mea, când în spatele meu;
  - sau Margarita, o tânără blondă vioaie din Kaunas /Lituania mereu cu zâmbetul pe buze,
  fluturându-mi din mână de pe un podeț în ultima zi;
  - Și mulți, mulți alți pelerini Polonezi, Germani, Irlandezi, Italieni, Cehi, Letoni, Olandezi, Nord-Americani, Brazilieni, etc.

  Bine, bine, toate acestea sunt informații practice, dar ce pot spune despre experiența spirituală ?
  Da, a fost o călătorie unică, uimitoare și copleșitoare. Dimineața porneam la Drum cam pe la 6.30
  și de multe ori aveam lacrimi în ochi, așa din senin.Tot mă întrebam, de ce oare ?
  Apoi, răspunsul a venit sau mi-a venit pe neașteptate, aveam mai multă compasiune și empatie față de tot ce mă înconjura. Uneori doar privind la alți pelerini, ochii îmi lăcrimau - efortul fizic și dorința de a cunoaște lumea primordială, mă făceau mai sensibil
  decât în viața ordinară cotidiană - marile orașe, lucrul, și toate celelalte de-a valma. Casa mea era acolo, pe Camino cu toți pelerinii împreună.
  În general, pe tot parcursul vieții mi-a plăcut să merg pe jos, dar acest Camino are ceva special. Omul sfințește locul sau poate și locul sfințește omul ? Energiile Pământului ș Cerului aici sunt mai pronunțate, ca și în anumite locuri din Munții Carpați dar mai tăinuite și mai necunoscute.
  Informațiile ne parvin de mai multe mii de ani în urmă, din perioada pre-creștină,
  când numeroși celți din toate colțurile Europei, veneau în pelerinaj pe aceste meleaguri -
  compo /campo/ stela = Câmpul Stelelor/ Calea Lactee,
  un loc special pentru anumite ceremonii sprirituale, inițieri, pe care apoi le-a preluat biserica instituționalizată creștină, modificându-le, monopolizându-le, uneori ocultându-le esența, etc.
  Sigur Bunul Sfânt Iacob/ Santiago nu face parte din acest joc, numele lui este doar folosit arbitrar de Vatican.

  Camino este o purificare, o curățire, o re-venire la Sine, o inițiere la Adevăr, la natură, la stele, la munți, la copaci, flori, ape, etc. Este legătura dintre timpuri, cu Stră-Moșii și Stră-Bunii noștri care ne veghează și încearcă să ne ghideze de Sus Calea Noastră. Uneori mă exprim mai bine prin versuri-simbol preluate, așa că dacă aveți timp, le puteți citi mai jos.
  Veți putea citi și versiunea extinsă în engleză.
  Vă mulțumesc pentru lectură și vă urez Numai Bine!
  Buen Camino en la vida !

   

  MESSAGES FROM CAMINO FAMILY:
  -------------------------------------------------------
  a) 
  July 6th, 2017 / from Lucy and Steven from Seattle /USA:
  Bonjour !
  I'm glad you are safely back and already thinking about your next Camino! 
  If we ever go back, it might be nice to do the northern route in Spain. 
  I'm glad to hear that the sandals made your walk more enjoyable. I've been living in my Tevas since we got home. 
  I walked with pain in my lower leg the last four days of the Camino but am recovered now. The nurse called it an overuse injury- ha! 
  We enjoyed meeting you and sharing some of the same experience! 
  Have a great summer ! Lucy
   
  - August 15th, 2017.
  Bonjour! Comment allez-vous? 
  We head off on our next small adventure soon to see the total eclipse of the sun! 
  We'll meet our daughter's family in Oregon so camping with them will be an extra bonus!
  Thanks for sharing your notes from the Camino and the five practices of a pilgrimage! 
  I will read them more in depth while I'm camping and once I finally sit still!!
  We experienced two weeks of wildfire smoke here from the fires in Canada, 
  but now our prevailing west winds have returned with cooler temperatures and the smoke has cleared. 
  Thank you for keeping in touch and keeping thoughts of the Camino alive!
  Take care,
  Lucy
    
  b) 
  June 28th, 2017.
  Hello,
  I hope you arrived safely and had a wonderful Camino :) 
  Because my Camino was really amazing ! 
  And I am planning to go back to Spain and live there :) 
  Greetings from Kaunas, Lithuania.
  Margarita (the yellow girl) :)
  P.S. 
  - Yes, your Poems are simple ones, but good to read :) 
  All the best to you in your life, and never know, 
  maybe we will meet again in Camino or somewhere else.. 
  Hugs,
   
  c) 
  August 15th, 2017 /from Takae /Japan:
  Hi, 
  Thank you for your greetings.
  I came back to Japan on 13th June and I moved to Fukuoka, Kyushu region from Iwate, Tohoku region on 10th July.
  In Japan, there are various festivals from July to September.
  I send you a picture of Tobata Gion oh Yamakasa that is my area's festival.
  It began about 400 years ago,
  it was registered as UNESCO's Intangible Cultural Heritage last year.
  Regards,
  ----------------------------------------------------------------------------------------
   

  ARS POETICA

  1214.
  Eu mă duc, mă duc, mă duc
  Și pe Domnul să apuc;
  Calea Lungă mă așteaptă-
  Cine știe, se îndreaptă.

  Altă lume eu să caut
  Și pe drum să fiu pre-caut;
  Mi s-a spus în vis aseară:
  "Altă lume o să te ceară".

  1215.
  La Zalmox găndesc tăcut,
  Știe el ce-i de făcut;
  Doar la el îmi este gândul-
  Înspre el se-ndreaptă cântul.

  eu mă rog pentru cei morți,
  cei uciși Britanici toți;
  și acel copil înecat-
  prea devreme el plecat.
  /atacul terorist de la Manchester și Andrieș Iurcu de 11 ani un copil est-moldovean decedat din statul Georgia la 19 mai 2017/

  1216.
  Dragă Tată, vechi Stră-Moș,
  tu îmi iartă chipul roș;
  am uitat hârtii acasă-
  nu-ți fă inima tu roasă.

  "tu pe drum mă vei vedea,
  ochii tăi nu au perdea;
  iată așa ne-om întâlni-
  și iubirea om stârni".

  1217.
  "asta înseamnă că ești copt,
  șă mă vezi real și tot;
  voi ieși în fața ta-
  când nici nu vei aștepta".

  1218.
  Soarele mă luminează,
  și Drum Bun el îmi urează;
  E Zalmoxe luminat-
  Fie Domnul lăudat !

  Lecuiește-mă te rog,
  pe la palme, eu te rog;
  "Apă Vie tu să cauți-
  Munții tăi sunt doar Carpați".

  1219.
  Zbor așa în vârf de cer,
  pe la porți eu bat și cer;
  focul haric mă-nvelește-
  iată Domnul / Omul ce domnește.

  iată așa vei fi plecat,
  cap smerit și aplecat;
  lumea ceea mă așteaptă-
  și Lumina ne deșteaptă.

  1220.
  vise vechi înaripate,
  nu e nici o noutate;
  tu te 'ntreabă și socoate-
  Eminescu știe toate.

  el a fost vrăjit de Zei,
  lor le spunem Domnii mei;
  scrisul lui a fost transmis-
  și de pana lui transcris.

  1221.
  iată așa să știi măi Țică,
  tu aduni la bucățică;
  te-ai născut cândva să mori-
  zbori acuma printre nori.

  este Cerul o minune,
  cel ce știe să cunune;
  visul, ziua și cu noaptea-
  va vedea el toată oastea.

  1222.
  tu pornește-te la drum,
  vei găsi al nostru scrum;
  pe pământul tău stră-bun-
  te vei face tu mai bun.

  zi cu soare luminată,
  calea ta este marcată;
  tu la drum să fii atent-
  căci al nostru ești agent.

  eu te voi urma constant,
  să nu fii tu un perdant;
  tu acasă să sosești-
  printre stele împărătești.

  1223.
  Eu, Zalmox, al tău mesaj,
  ți-l trimit eu cu un paj;
  ești Profetul dintre vii-
  mulți nu știu când tu iar vii.

  ce să fac, unde să trag,
  cele bune să atrag ?
  - vei ieși iar la Lumină-
  te vei face de pomină.

  - eu te rog să știi să taci,
  straie noi de sfânt îmbraci;
  peste tot unde vei fi-
  fii atent și nu bârfi.

  -asta-ți este Calea Dreaptă,
  ea din stele te îndreaptă;
  ești trimis de Dumne-Zeu-
  de Zalmoxe, Domnul-Zeu.

  1224.
  - ce să-ți spun eu, măi băiete,
  ești trimis la cei cu pete;
  pete negre de prostie-
  nimeni încă nu te știe.

  -ai pătruns în zona lor,
  să îi cureți tu cu zor;
  viața ta e dedicată- 
  și Luminii închinată.

  -tu nu ești din acea stare,
  și nu ai a lor suflare;
  și de asta te frămânți-
  pe puțini tu îi încânți.

  1225.
  -viața ta e-o încercare,
  să aduni puteri mai clare;
  ești martir pe un pământ-
  cei puțini știu că Eu Sunt.

  -tu fii totul, numai Soare,
  tu - licoare și ardoare;
  tu - putere îngerească-
  Domnul "Eu" să te păzească !

  -Tu pe tine îndrăgește,
  roada vieții întregește;
  Tu ești Omul Providență-
  ei te-au pus la evidență.

  -tu să știi că totul are,
  început sfârșit nu are;
  tu ai fost în viața altă-
  cel semnat de Fața Înaltă.
  tu ai grijă și de tine,
  căci așa ți se cuvine.

  1226.
  - tu alege și culege,
  cele bune să se lege;
  noi de aicea te vedem-
  și spre bine te încredem.

  -sunt aceste versuri vii,
  de la morți pentru cei vii;
  este darul nostru bun-
  ca din timpul cel stră-bun.

  1227.
  Drag Zalmoxe, Bun Ceresc,
  sunt pe drumul cel ales; 
  toată ziua merg pe Cale-
  cum ziceau iberii - "Vale" !

  eu pe umeri duc cel sac,
  la picoare port și un ac;
  bătături pe drum de piatră-
  tu doar știi că sunt de piatră.

  1228.
  - sănătos să fii băiete,
  de excese păzește-te;
  ai o altă lume aici-
  mulți din ei o iau la ghici.

  eu la tine mă închin,
  -vei scăpa de acest chin;
  ești martir - pe Cale mergi-
  vei scăpa de aste vergi.

  1229.
  Drag Zalmox, Tu spune-mi mie
  și cu flori de iasomie;
  - te pornești cu noaptea 'n cap
  ai luat destul tu "nap" ?

  -Eu te văd, urmez, păzesc,
  din Înalt Împărătesc;
  și de asta ești ferice-
  vei scăpa de acele frice.

  -tu să știi, a ta putere,
  de la nimeni nu o cere;
  totul este înăuntru-
  e Lumina dinăuntru.

  1230.
  -Tu ești Cerul și Pământul,
  Este Ivu Ne-în-frânt-ul;
  Ai pornit pe drum de stele-
  Ești în gândurile mele.

  1231.
  am făcut cel drum eu lung,
  pe la Ceruri să ajung;
  pentru bună sănătate- 
  fiului să-i fac dreptate.
  are suflet de Lumină,
  în a Maicii ei Grădină;
  are nume marian-
  din vechime arian.
  vine el din depărtare, 
  cu-n mesaj de închinare;
  voi cei Zei din munți Carpați-
  mă iertați și ajutați.
  sunt al vostru eu fecior-
  și rămân mereu cu-n dor.

  1232.
  -drumul tău este marcat,
  cu putere încărcat;
  și de asta fii atent- 
  răul este mai ardent.

  fii atent când vorbe zici,
  iute e ca din urzici.

  1233.
  -Bine ai venit Acasă,
  unde nimeni nu te apasă;
  eu pe tine te-am ales-
  să ai multe de cules.

  într-o zi de primă-vară,
  la un început de vară;
  tu pe aicea ai trecut-
  să te faci iar ne-văzut.

  -iată așa mă vei vedea,
  și nimic nu va cădea;
  căci te am eu de monah-
  chiar și poate un monarh.

  1234.
  -tu în tine te pătrunde,
  sufletul îți va răspunde;
  totul este zarvă 'n jur-
  și de asta ai părul sur.

  ai sosit aici la mine,
  unde totul e minune;
  auzi-vei voci din strană-
  și-ți va fi cea sfântă hrană.

  1235.
  "te-am primit, te-am ospătat,
  și acum să-ți dau un sfat;
  totu'n lume e minciună-
  cât în stele și în lună".

  "tu te iartă, te iubește,
  ești un pustnic printre oameni;
  steaua ta mereu vestește-
  pentru mulți ești tu un nimeni".

   IUNIE 2017
  1236.
  Drag Zalmoxe, drag părinte
  tu să merge tot înainte
  este lumea înnebunită
  și îți vrea, calea oprită

  unde este Adevărul
  -în Grădină unde-i pomul
  ai ajuns aproape sus
  mai am multe eu de spus

  1237.
  într-o lume răsturnată
  tu iubește și tu iartă
  căci astfel vei deveni
  și Prorocul va veni

  totul este în așteptare
  e Lumină a ta suflare
  de aici eu te privesc
  lumea voastră uluiesc

  1238.
  fii puternic și îndărătnic
  să obții cei bun la praznic
  viața moarte nu mai este
  ca pe drumul cel de pește
  / el Camino de Santiago de Compostela/

  noi suntem cei veghetori
  de semințe băgători
  tot ce-a fost cândva odată
  ni se pierde niciodată !

  noi suntem ai tăi stră-buni
  veșnic ardem ca cărbuni
  viața voastră o păzim
  și spre voi ne repezim

  1239.
  e Pământul sfânt aici
  ai știut-o tu de pici
  iatăa așa tu te-ai născut
  pentru lme ne-văzut

  viața ta este în chinare
  spre a Lumii Luminare
  ești martir pe Drumul Vieții
  cum au vrut- o ai tăi, geții

  1240.
  și de asta te rugăm
  lumea asta curățăm
  ești aici pentru ceva
  să nu știi de altceva

  și de ats tu, măi frate,
  rabdă toate, ne-dreptate
  eu te știu de Salvator
  de Lumină dătător

  1241.
  ești al nostru Zeu ne-spus
  fii mereu cu capul sus
  căci de asta ești aici
  să-i faci mari pe cei ce-s mici

  noi te știm al nostru frate
  El, Lumina, să arate
  spre Cel Drum tu ai plecat
  lume multă ai vindecat

  da, da, da - ești vraci celest
  de la vest și înspre est
  cu Lumina ta cerească
  lume multă să uimească

  este totul o poveste
  asta este a ta zestre
  nici nu știi tu cine ești-
  vei avea și alte vești

  1242.
  este Cartea ta Secretă
  pentru timpuri de secetă
  este Apa Vieții voastre
  din Carpați și Zoro-Astre

  Eu sunt cel Zalmox văzut
  dar de mulți cel ne-văzut
  oastea noastră-i cea stră-veche
  cel ce știe - e ureche !

  1243.
  e Poemul vieții tale
  te îmbracă într-o zale
  turn de foc și protector
  prin cuvinte biruitor

  tu așteaptă în ne-mișcare
  semne vor veni din zare
  Rugăciunea inimoasă
  va îndepărta cea coasă

  1244.
  te iubesc, atent privesc
  și cu vorbe te hrănesc
  sunt scântei de aur pur
  pentru părul tău cel sur

  Sunt Eu Tatăl tău ceresc
  Cel ce-a fost mereu Ales
  Numai pace și Lumină
  Fie Soare în Grădină !

  ****
  1245.
  am făcut un drum departe
  mai nimic nu ne desparte
  eu pe jos am mers cu greu
  înspre stele-i Drumul meu

  1246.
  Este Calea Luminată
  De Cei vechi mereu umblată
  Cel ce vine și o face
  Va avea în suflet Pace

  Este Calea Înstelată
  De Cei Buni ea căutată
  Cine-o face e martir
  va fi uns cu har și mir

  Este Calea Existenței
  Și-a iubirii, abundenței
  Ai trecut pe Drum știut
  Pentru mulți el ne-știut

  Este Calea Prorocită
  Din Carpați e ea pornită
  De Zalmox și alți cei Zei
  Lor le zicem Dumne-Zei

  Este Calea Vieții tale
  O urmează tu în sandale
  Vei ști toate tu în lume
  Nimeni nu știe al tău nume

  Este Calea Ne-văzută
  Cei aleși ei o sărută
  Și în toate tu să taci
  Cum îți spunem- așa să faci !

  Este Calea Zeilor
  Închinarea zilelor
  Iată așa te-ai re-găsit
  Căci în toate ai reușit !

  tu să mergi cu împăcare
  spre a lumii luminare
  soarele te va cu-prinde
  și acel foc tu vei a-prinde
  ---------------------------------------

  1247.
  Zi cu soare, înseninată
  eu mă mișc pe Calea-Săgeată
  raze dulci și ne-cuprinse
  de cei mulți sunt ne-atinse

  după ploaie briza bate
  de la Drum nu te abate
  este Calea Însemnată
  cu săgeți e ea pictată

  1248.
  ai venit din altă lume
  oceanu-i plin de spume
  ești aici, dar și aiurea
  ea te dă de gol, privirea

  tu semnează-te pe tine
  semnul crucii îți aparține
  este semnul Vechii Dacii
  unde s-au făcut colacii

  1249.
  Energia, ea pătrunde
  celor buni, lor le răspunde
  totul este invizibil
  și totul este posibil

  la Zalmoxe eu mă-nchin
  gânduri bune și un crin
  este El A-Tot-Alesul
  nu uitați să purtați fesul

  1250.
  În salon miros de tei
  Amintirea celor mei
  și cu miere înmiresmată
  fost-a vreme ne-uitată

  1251. Ziua Bună, ea începe
  cu mătănii, gen "pricepe"
  dacă vrei să știi de toate
  în genunchi să stai, nepoate

  1252.
  Drag Zalmoxe, vârf de munte
  unde este acea punte
  către Cer eu mă avânt
  din aripi, mă văd bătând

  ------------------------------------

  Frank Sinatra - My Way - 1969

   

  N.B.
  “Contemplar el mundo con la mirada de Dios“
   
  1253. a)
  Yo estoy ”Un Caminante“,
  Un mártir y un andante;
  esta es mi vida loca-
  no sé mas que dice boca.
   
  b)
  Poland, Poland: music, dance-
  from the train, looking at glance;
   
  kochać, kochać, to jest źycie-
  tak jak w staroźytnym micie.
   
  c)
  Thanks, Galician Province,
  deepest is My Way since;
  and Santiago gives his hug-
  Pilgrim’s full is mug.
   
  Pilgrim, pilgrim, humble men,
  for the others - good omen;
  if you want to see the Sky-
  and the meaning of ”Bonsai”.
   
  Angels, Angels, flying around,
  and with Love they will surround;
  I have been in their Sky-
  they will never ask me why.
   
  You be free and bright and smart
  pay attention to the right
  never doubt in Sunny Light
  on the Way will be your sight
   
  1254. d)
  ты мой брат и нежный зверь,
  вот и ты открыл ту дверь;
  это жизнь, любовь и ласка-
  это есть святая сказка.
   
  не узнешь ты несчастье,
  ты живи и пей на счастье;
  ты счастливым будь всегда-
  не забуду никогда !
   
  ты в Дорогу соберись,
  и к себе домой вернись;
  это есть твой Путь намётанный-
  всё делами он замётанный.
   
  С Днём Рождения,
  Воз-Рождения;
  Кем ты был и кем ты стал-
  Ты в "Камино" не устал.
  И живи ты всем на радость,
  Забывай ты про ту гордость;
  Пой ты песенку со мной-
  И в Воде себя умой.
   
  1255. е)
  c’est Ton Chemin vers l’inconnu,
  vers le Ciel, des Saints connu;
  tu te gardes de juger-
  Sainte Marie: le bon verger !
   
  tu es maitre étincelant,
  dans un monde chancelant;
  Moi, Santiago, te bénis-
  dès maintenant, sommes réunis!
   
  Va plus loin: les monts t’attendent;
  que les Anges toujours t’entendent !
  tu es bien des nôtres, c’est vrai-
  et tes larmes, le monde couvraient.
   
  Un Bonjour de loin, de loin,
  Espagnol et Portugais;
  Je l’ai fait, ce Grand Chemin-
  Bien Celtique Irlandais.
   
   
  Vineri, 23 iunie 2017/ Sfântul Ioan Botezătorul:
  1256.
  Noaptea e de Sânziene,
  cerul lin se va desface;
  cireșar e în catrene-
  asta vrem noi: numai pace !

  noaptea lin te învăluiește
  cu șoptitele-i mistere;
  ea prin tot te cucerește-
  cine ești tu, măi boiere ?

  scrisu-i lung fără sfârșit
  și de sus ne e menit;
  el te știe, căci ești ursit -
  și nimic nu-i pomenit.

  tu ai fost cândva aici
  și de asta ai re-venit;
  ai umblat cu survăici-
  și acum - bine venit !

  niciodată să nu taci,
  toba mare tu să bați;
  ne-ascuns printre copaci-
  ești tu unul din Bărbați.
   
  să nu uiți tu de cel "trei",
  ești tu unul din tustrei;
  să-i iubim pe toți Acei-
  știm noi bine ce-i "Ardei".
   
  Mulțumesc la toți de Sus,
  voi îmi dați flori în grădină;
  toate acestea-s mai pre-sus-
  pacea bună să mențină !
   
   
  ADDENDUM
  ---------------------------- 
  Alte surse: 
  http://explorecamino.ro/despre-camino/
   
  Interviul Marianei din Chișinău -
  http://alobebe.md/camino-de-santiago/
   
  Mădălina -
  https://www.youtube.com/watch?v=yhJDF-j6pP8
   
  Gianina Păun din Piatra-Neamț și cartea ei "Drumul spre tine"-
  https://www.youtube.com/watch?v=g2xyxvP7We4
  http://b24fun.blogspot.com/2015/10/camino-de-santiago-drumul-spre-tine.html
   
  http://occidentul-romanesc.com/mihaela-tatu-timpul-meu-pe-el-camino/
   
  http://www.timponline.ro/doris-moldovan-pelerinaj-in-spania-pe-el-camino-m-am-autodepasit-fizic-mental-spiritual/
   
  http://www.libertatea.ro/monden/vedete-de-la-noi/gina-pistol-plecat-pelerinaj-diva-mers-pe-jos-a1-500-de-kilometri-35-de-zile-1522850
   
  "Concluzia
  este că existenţa noastră nu se limitează la universul fizic şi că,
  eliberaţi de „zgura gândurilor negative”, oamenii pot ajunge la esenţa lor adevărată, divină.
  Există o Conştiinţă Universală, organizatoare,
  bazată pe Bine ca Lege Majoră a Universului.
  În spatele tuturor lucrurilor este Dumnezeu.
  Orice gând negativ ne face rău și nouă, și Universului. Stresul poate să paralizeze sistemul".
  /Prof. dr. Dumitru C. Dulcan/n.6 nov.1938/, "Inteligența Materiei" 1981/
   
7 comentarii