2nd Moldovan-American Convention, Chicago, Illinois 2015.

 • Impresii de la 2nd Moldovan-American Convention, Chicago, Illinois 2015.

   

       Pe data de 2 mai 2015, la Chicago IL, in sediul conferentiar Monaco Conference Room la  Double Tree Hilton Hotel, a avut loc a doua Conferinta a diasporei din SUA si Canada.

       De la bun inceput as vrea sa subliniez ca, in linii generale, conferinta a fost bine pregatita. Bravo organizatorilor, Moldova AID, Noroc Events & Promotions si The Association of Moldovans in Chicago, dar si Consulatului, Ambasadei si Biroului pentru relatiile cu Diaspora, care au contribuit substantial la organizarea conferintei.

   

       In cadrul intrunirii au luat cuvintul persoane de vaza din sfera stiintifica si cea a business-ului. As vrea sa mentionez cateva nume: Ion Botnaru, Dorin Parasca, Elena Cant, Viorica Marian, Mircea Eni, Artur Covas si multi alti fruntasi ai diasporei din SUA si Canada. Va relatez in continuare parerea mea despre Conventia semnata, care poate sa nu coincida cu parerile altor participanti, crezind cu tarie ca astfel de discutii sanatoase sunt binevenite si pentru diaspora moldoveneasca (romana) din alte tari. Asadar, unul dintre subiectele stipulate in agenda conferintei era “Puterea de consolidare a diasporei”. Deci, daca noi intr-adevar dorim sa consolidam diaspora, atunci trebuie sa dam cuvintul si oamenilor simpli, nu doar profesorilor, intelectualilor, ori businessmen-ilor care au avut succes in domeniile lor de activitate. Practic Conventia a fost o parada a succesului, foarte putin s-a discutat despre problemele stringente din Moldova: nimic despre furtul a unui milliard de dolari (!!!) din bancile Moldovei, nimic despre faptul ca diaspora a fost inselata la alegerile din 30 Noiembrie, crezind promisiunile pro-Europene, la fel si despre schimbarea dupa alegeri a vectorului extern al R.Moldova catre Russia,si nici vorba despre manifestarea ce trebuia sa aiba loc a doua zi, pe 3 mai, in PMAN.

      Trei lucruri m-au deranjat mult, din care cauza am si facut o pauza de 4 zile imediat dupa Conventie pentru a ma linisti ca sa nu spun ceva ofensiv la adresa cuiva.

  1) Eu am participat la Congresul Diasporei Unioniste de la Bucuresti pe 3-5 Aprilie 2015, unde am cerut delegatilor Congresului un Apel catre Conventia din Chicago ca sa-i oferim continuitate, dar si pentru a consolida si uni intre ele. Da, Apelul cheama catre Unire intre Romania si Republica Moldova, dar participantii la Conventie pot fi de acord cu Unirea, sau nu.  Incepind cu 7 Aprilie 2015, am incercat de nenumarate ori sa cer citeva minute in cadrul programului Conventiei pentru a da citire acestui Apel. Mi s-a spus atunci ca Conventia e apolitica si voi putea lua cuvintul in dezbateri. Abia la ora 4:05 dupa amiaza, cu 25 de min. inainte de a se inchide sala, si abia dupa ce reprezentantul Ambasadei a parasit sala Conventiei, am primit microfonul.

  2) Lipsa filmarilor video este o problema majora ! Cum noi putem merge mai departe daca nu stim ce s-a spus si ce s-a hotarit la Conventia precedenta. Cum noi inregistram pentru urmasii nostri istoria diasporei, succesele si greselile ei? Am intrebat de o persoana responsabila si mi-a raspuns ca “americanii sunt tare scumpi la video filmari”. Abia dupa ce Conventia s-a incheiat, am aflat ca la Chicago exista si o alta comunitate de moldoveni, CMC - Community of Moldovans in Chicago, care are la dispozitie utilajul si cunostintele necesare pentru realizarea unei filmari profesioniste.

  3) Despre reprezentativitatea diasporei la Conventie si despre bugetul acesteia pot sa zic ca este foarte laudabil ca avem savanti, profesori la universitati din SUA si businessmeni originari din Moldova. Bravo lor ! Dar ei nu reprezinta majoritatea covirsitoare a diasporei, mai degraba ei sunt exceptii! Putem noi sa vorbim despre consolidarea diasporei fara a reprezenta cealalta parte, cea a oamenilor de rind? Nu cred. Unul din sponsorii Conventiei era o uniune de soferi de tiruri (truck drivers) care au peste 1200 de membri si am auzit, printre altele , ca au alocat $6000 in scopul organizarii Conventiei. Eu as vrea sa aud nemijlocit de la ei cu ce probleme se confrunta sau care este viziunea lor asupra activitatilor. Acestia parcurg, in lung si lat, aceasta tara, si poate ca ei impartasesc alte pareri despre consolidarea diasporei. Consider ca bugetul Conventiei ar trebui sa fie facut public, cine a sponsorizat si in ce masura, cine si cum a ajutat prin munca de voluntar. Noi toti trebuie sa cunoastem cheltuielile la asa fel de eveniment si, respectiv, sa contribuim pentru desfasurarea urmatoarei Conventii intru prosperarea si consolidarea diasporei.

   

      Comparind cele doua evenimente, Congresul Diasporei Unioniste de la Bucuresti si Moldovan-American Convention din Chicago as mentiona, cu mare parere de rau, ca ultima lasa de dorit. De la Congres eu m-am intors acasa in SUA cu o dispozitie foarte buna, in schimb, de la Conventie, si dupa a 5-a zi aveam amaraciune. Chiar daca SUA sunt un leader in afacerile mondiale, noi, ca parte componenta a acestei tari, ar trebui, prin actiuni, sa fim un exemplu de urmat pentru celelalte diaspore moldovenesti din alte tari. Insa, cu mare regret, constientizez ca suntem codasi.

   

  Gheorghe Codreanu.

4 comentarii
 • =Armin Dacu dela Cetatea Albă=
  =Armin Dacu dela Cetatea Albă= Consulul Onorific al Rep. Moldova în Chicago - Dorel Năsui /multimilionar, născut 1956 s.Vișeul de Jos, Maramureș/
  -3601 E. Algonquin Road, Ste. 880
  Rolling Meadows, IL 60008 - Phone: +1 (847) 818-1720
  - Fax: +1 (847) 818-9190- e-mail:office@moldovaillinoishc.com
  27 februarie 2016
 • =Armin Dacu dela Cetatea Albă=
  =Armin Dacu dela Cetatea Albă= Parohia Greco-Catolică Română Chicago, SUA
  -Ss. Peter and Paul Romanian Catholic Church
  Adresa bisericii: 3107 W Fullerton Ave. Chicago, IL 60647 (Illinois)- Sfânta Liturghie: duminică şi sărbători: 11.30 am.
  Preot: Sergiu Cornea, tel/fax: (630) 896-4807,...  mai mult
  27 februarie 2016
 • =Armin Dacu dela Cetatea Albă=
  =Armin Dacu dela Cetatea Albă= Comunitatea Moldovenilor din Chicago-/fondată- ian.2015/.
  -https://www.facebook.com/pages/Community-of-Moldovans-in-Chicago-CMC/839431549434146
  Președinte: Mariana Berbecaru/cu studii în România/.Notă:reticentă la capitolul Re-Unirii Moldovei de Est cu P...  mai mult
  31 mai 2016
 • =Armin Dacu dela Cetatea Albă=
  =Armin Dacu dela Cetatea Albă= Asociația Moldovenilor din Chicago-/fondată-Nov. 2013/
  -https://www.facebook.com/pages/Association-of-Moldovans-in-Chicago/397820553684383. Președinte:Lilian Gaibu /din Cimișlia/, Notă:Reticent referitor la Re-Unirea Moldovei de Est cu Patria-mamă România...  mai mult
  31 mai 2016