Zeama matusei Pelaghia Basiu

 • Zeama matusei Pelaghia Basiu.
  Eri am facut fasole, sortul Pinto Beans. Nu's ca a noastre, chiar si dupa o noapte la muet si dupa 2 ore de fiert, cam a chetris. Si ca de obicei, prea multe pentru talia mea de baetel. Nevoit fiind sa gasesc o solutie (de mic am fost instruit ca mancarea nu se arunca) m-a trasnit idea sa fac o zeama ca la matusa Pelaggia lui Basiu. Cu ceapa/usturoi/morcov/radacina de patrunjel undite si cartofi/taetei/fasole. De post, asa, sa nu ne para viata prea dulce. Unica ce a fost relatat de bastina a fost inacreala, din pachetel, un praf alb cu nume Bors acru. De vre-o 2-3 ani adus din rarele mele vizite. Si clar, in loc de o lingurita, am pus vre-o trei ca sa fie nitel acru. M-am staruit din rasputeri sa fac acea zeama, - fiindca gustul, chiar si dupa zeci de ani si de tari, nu se pierde. Era o memorie de a mea, din cele ce nu se uita cu una, cu doua. Familia Baciu avea 7 frati, nici o sora (asa o fost zavodu) si mama lor, Pelaghia, avea darul sa faca zeama ( asi spune bors fara varza, dar atunci o numeau -zeama). Intr'un ceaun enorm pe cotlovan, asa, incat mirosul de zeama plutea prin toata mahala de trei fantani, si la toti carutasii ce treceau pe drum si la toata baistrucaraea ce se jucau pe toloaca li se faces foame. De parca ar fi batut clopotele la biserica, ori Imnul de la radiotocika.
  Pentru mine, laturas la cei 7 frati, cand eram chemat la ziama era un eveniment. Nu de aceia ca nu aveam acasa mancare, dar eram unicul copil la mama, iar ei Sapte! Si cand sapte copii flamanzi se aruncau la zeama cu mamaliga aburinda eu ma simteam unul din Frati. La zeama. Si mai era ceva, mirosul strident de leustean. Care crestea ca un tufar sub gard. Si care era adaugat la zeama din abundenta.
  La varsta ceia inca nu stiam gustul cand dezbraci femeia si in toata lumea nu era nimic mai gustos decat zeama matusei Pelaghia. Cu leustean. (Am incercat sa plantez leustean si aici, din radacina. De trei ori si toate cu esec, desi dadea frunze, mai tarziu radacina se strica). Si unicul magazin de unde-l cumpar e la Atlanta, cam departisor. Dar e o amintire care vreau sa o repet din nou. Sa ma simt din nou mic si sarac, dar partas dintr-o familie mare!
  Sa nu ma laud, dar pare-se, am reusit. Fiindca na-m putut sa ma opresc mancand numai o strachina, a mers si a doua. Mancare nu numai pentru pantece, dar si pentru Suflet!

6 comentarii
 • =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina=
  =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina= O melodie de la hramul din s.Recea/Strășeni, din fostul județ românesc interbelic Lăpușna -ihttps://www.youtube.com/watch?v=VB_Glp7Hwks
  19 noiembrie 2016 - 1 apreciaza asta
 • =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina=
  =Ivu Frâncu dela Cetatea Tighina= De notat că în s. Recea se întâlnește des numele de familie MAGHIAR sub o formă trunchiată, în amintirea ungurilor/maghiarilor sosiți aici din Transilvania prin Evul Mediu. De altfel, se presupune că și denumirea de Chișinău e tot ungurească, de la Kiss ...  mai mult
  19 noiembrie 2016 - 1 apreciaza asta
 • Gheorghe Codreanu
  Gheorghe Codreanu Sa nu va mirati, dar si eu sunt din neamul magarestilor :) Mi-am schimbat familia in 1975 in Codreanu fiind satul de glumele prostilor. Iar mamica imi zicea,.. Cum de indraznesti? Noi Magarii suntem razlesi, noi am fondat satul acesta. Si cu mult mai tarz...  mai mult
  19 noiembrie 2016 - 1 apreciaza asta
 • Gheorghe Codreanu
  Gheorghe Codreanu Si mi se pare, ca d-stra Ivu Francu ati descris soarta unuia din feciorilor neamului, ruda mea Magari Fanase. Fugarul care a luptat si ucis cel putin doi cotropitori sovietici. Sa-i fie tarana usoara !
  19 noiembrie 2016 - 1 apreciaza asta